Veletrh vědy

Aktivita je zdarma

Na Veletrhu vědy čeká návštěvníky během tří dnů více než 100 stánků. Přijďte si vyzkoušet experimenty v různých vědeckých oborech, zapojte se do workshopů a vědeckých dílen nebo nahlédněte pod ruce vědcům!

„Bohatý bude program přímo na stáncích vystavovatelů, kteří chystají workshopy, dílny, různorodé experimenty, kvízy a interaktivní exponáty. V rámci přednášek a panelových diskusí se zaměříme na témata, jako jsou ekologie, světelné znečištění, práva robotů nebo jedy v potravinách. Pátý ročník přinese novinky a zajímavosti od mnoha vystavovatelů. Nechybí mezi nimi 44 pracovišť Akademie věd, vysoké školy a další vědecké instituce i firmy,“ přibližuje manažerka Veletrhu vědy Andrea Saláková ze Střediska společných činností AV ČR.

Návštěvníci zažijí, jaké je to být v kůži a čase profesora Otta Wichterleho a budou mít možnost vyrobit si silonky, jak se to před více jak 50 lety podařilo právě jemu. Zjistí, jak funguje chytrá domácnost, jak se upravuje pitná voda a jaké jsou možnosti využití leteckého a satelitního snímkování. Dozví se více o vězeňském slangu a jak se dříve psaly ilegální dopisy z vězení.

Nenechte si ujít doprovodný program
Stánky vystavovatelů doplní přednášky a panelové diskuse, které se v dopoledních hodinách tematicky zaměří zejména na školy a rodiny s dětmi. Například Úžasné divadlo fyziky dorazí rovnou s několika představeními – mj. i s Příběhem žárovky.

Světelné znečištění, jídlo jako (ne)přítel a etika v robotice
Panelové diskuse s Václavem Moravcem a experty české vědy se zaměří na témata současné společnosti a špičkového výzkumu. Zatímco v pátek čeká návštěvníky panelová diskuse Jídlo jako (ne)přítel zaměřující se mj. na jedy v potravinách, sobotní panel Robot a jeho (s)vědomí se ponoří do problematiky etických a sociálních důsledků umělé inteligence a robotizace.

Rychle a zběsile s Martinem Šonkou
Jedinečný zážitek slibuje Martin Šonka, mistr světa elitní letecké série Red Bull Air Race, mistr Evropy a vicemistr světa v letecké akrobacii kategorie unlimited – freestyle, člen reprezentace České republiky v letecké akrobacii kategorie unlimited. Na jeho přednášce se zájemci dozvědí, co obnáší práce pilota v extrémních podmínkách.


Šest akcí, které si nenechejte na Veletrhu vědy 2019 ujít:
Panelová přednáška – Bojíte se tmy?
Pozvání do diskuse Bojíte se tmy přijali Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, Lenka Maierová – expertka na kvalitu světelného prostředí v budovách, Hynek Medřický – světelný technik zabývající se dlouhodobě vlivem světla na lidský organismus a Anna Pasková, ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí.

Světové „vodíkové” finále Horizon Grand Prix
Středoškolské týmy zavítají na světové finále Horizon Grand Prix, unikátní šestihodinový závod, jehož cílem je ujet co nejvíce okruhů na závodní dráze s vlastním modelem autíčka na vodíkový pohon. Úctyhodná délka závodu demonstruje výhody vodíku ­– zatímco se samotnou baterií dokážou auta na dálková ovládání jezdit maximálně 15 minut, s vodíkovým pohonem až hodinu.

Odhalte tajemství DNA
Jaké tajemství skrývá DNA? Je to vždy jen dvoušroubovice? Jak vypadá trojvláknová a čtyřvláknová DNA? Dozvíte se v expozici Biofyzikálního ústavu AV ČR, kde si můžete prohlédnout DNA zblízka stejně jako model rostlinné a živočišné buňky. Odborníci také vysvětlí, jak pomáhá platina v léčbě rakoviny, co jsou geneticky modifikované organizmy i proč se jich nemusíme bát.

Co obnáší práce restaurátora?
Na veletrhu se představí i práce restaurátora výtvarných děl. Akademie výtvarných umění - Ateliér restaurování výtvarných děl malířských a polychromovaných plastik ukáže, jaké metody kombinující humanitní a přírodovědné disciplíny se uplatňují v práci těchto odborníků. Při zhotovování průzkumů děl restaurátor spolupracuje s laboratoří, jejíž práce můžete také poznat.

Vzhůru do historie
Archeologický ústav AV ČR, Brno, představí výrobu a výzdobu zbraní ve středověku, vše doplní workshopem tvorby damaskovaných výzdobných vzorů používaných na zbraních. Na stánku Historického ústavu AV ČR vás vtáhnou do detektivního světa pátraní po zločincích druhé světové války.

Roztočte tornádo
Ústav fyziky atmosféry AV ČR představí vznik oblaků a jejich různé druhy, ukáže, jak a čím se dá oblačnost měřit, a co za zajímavé i potenciálně nebezpečné jevy mohou oblaka způsobit. U stánku si můžete vytvořit oblak v lahvi nebo si vyzkoušet rotaci tornáda – opravdu se točí vír ve vaně na severní polokouli proti směru hodinových ručiček?

Vstup zdarma
Veletrh vědy pořádá Akademie věd ČR. Za pět let jeho existence z něj vytvořila jednu z největších populárně-naučných akcí u nás. Její úspěšnost potvrzuje i to, že se stala nejrychleji rostoucím veletrhem v ČR a je nejsledovanější mezi příznivci nových technologií, inovací a mladou generací obecně. Loni zavítalo na Veletrh vědy rekordních téměř 25 tisíc návštěvníků!

Vstup na program je zdarma. Veletrh vědy lze navštívit vždy od 10:00 do 18:00 hod. Na přednášky, vědecká představení a panelové diskuse doporučují organizátoři provést rezervace. Ty byly spuštěny se zveřejněním programu na webových stránkách www.veletrhvedy.cz.

Datum konání
06.06.2019 - 08.06.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Akademie věd ČR
Adresa
Národní 1009/3
Praha 1
11000
Kraje
Hlavní město Praha
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Rodiče
Obor
Ostatní
Cílové skupiny
Žáci - první stupeň, Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, Pedagogové, Rodiče
Hodnocení