Výlet do reálné vědecké práce ve fyzice (VYDRA) 2019

Aktivita je zdarma

Cílem aktivity je připravit těmto studentům půdu pro to, aby si mohli práci fyzika sami úspěšně vyzkoušet. Akce se v tomto směru nesnaží duplikovat aktivity jako Středoškolská odborná činnost (SOČ), Turnaj mladých fyziků (TMF) nebo Otevřená věda, které vynikajícím způsobem podporují již rozjetou badatelskou činnost studentů. Snahou je poskytnout studentům informace o tom, jakými způsoby je možné přistupovat k řešení otevřených badatelských úloh (bez předem známého postupu, jak problém uchopit), na co se při jejich řešení zaměřit a s čím je nutné při jejich řešení počítat.

Plánované kurzy mají za cíl studenty motivovat, aby se naučili k řešení přistupovat aktivně, aby se sami snažili formulovat problémy a hledat postupy řešení, a aby neváhali klást si otázky a diskutovat se svými spolužáky a vedoucími. Naučit se dosadit do vzorečku nakonec dokáže téměř každý – ale pochopit, jakou fyziku ten vzoreček vyjadřuje, a umět si klást otázky posouvající hranici jeho pochopení vyžaduje nesmírné úsilí. Cílem je i studentům přiblížit moderní fyziku, a naznačit, jak důležité jsou potom výsledky výzkumu pro celou naši společnost.

Část kurzů věnujeme probrání a procvičení přístupů ke zpracování změřených dat. Ve vysokoškolském praktiku si pak účastníci vyzkouší měření na pokročilých aparaturách, včetně vyhodnocení a interpretace změřených dat. Všechny tyto činnosti budou završeny přípravou posteru a jeho prezentací – vše pod vedením zkušených instruktorů.

Doplňující přednášky si vezmou jako námět témata úloh Turnaje mladých fyziků (TMF) – jedná se o vynikající příklady badatelských úloh přímo určených pro studenty středních škol. Zároveň studenti mohou řešení těchto úloh po skončení projektu dále rozvíjet, například přímo formou účasti v TMF, nebo vyhotovením práce SOČ na téma úlohy nebo příbuzné téma. Jedná se o problémy mimořádně náročné, proto plný potenciál skrytý v těchto úlohách pomohou studentům odhalit akademičtí pracovníci. Zároveň se zaměříme na prohloubení dovedností v experimentální fyzice, a na využití numerických metod.

Kurz je určen pro studenty všeobecných středních škol a vyšších ročníků víceletých gymnázií (nedoporučujeme studentům 1. ročníku čtyřletých gymnázií nebo ekvivalentnímu ročníku u víceletých studijních oborů). Cílovou skupinou jsou studenti s hlubokým zájmem o fyziku, kteří mají předpoklady k práci na vlastním badatelském projektu.

Kurzy se budou konat na různých pracovištích v Praze v dobré dostupnosti městské hromadné dopravy: na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI; Břehová 7 nebo Trojanova 13), na Matematicko-fyzikální fakultě UK (MFF; Ke Karlovu 3/5 nebo V Holešovičkách 2) a ve Fyzikálním ústavu AV ČR (FZÚ; Na Slovance 2). Proběhnou celkem dvě setkání. Účastníkům kurzu bude zajištěno stravování a ubytování; hrazena bude doprava i noclehy.

VYDRA je financovaná v rámci Programu státní podpory práce s dětmi a mládeží pro NNO, prostřednictvím Jednoty českých matematiků a fyziků. Akce je též podporována Fyzikálním ústavem AV ČR, v.v.i., a Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, a Matematicko-fyzikální fakultou UK.

Kontakt

Mgr. Hynek Němec, Ph.D.
Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i.
Na Slovance 2
182 21 Praha 8
E-mail: nemec     @     fzu.cz
Tel. 266 052 953
www: https://jcmf.cz/node/1281

Harmonogram

  • Do 29. října 2019 je termín pro zaslání přihlášek; do 31. října 2019 budou uchazeči informováni o přijetí/nepřijetí na kurzy
  • Setkání budou probíhat ve dnech 7.–10. listopadu, a 23.–24. listopadu.

Přihláška

Přihláška ke stažení: ve formátu DOC a PDF.

Velmi předběžný program

DatumNáplň kurzu
Čt 7. listopadu
11:00 – 18:00
FJFI – Břehová 7
Úvod do experimentální fyziky, zpracování fyzikálních měření
Pá 8. listopadu
8:00 – 17:00
FJFI – Břehová 7
Fitování dat, tvorba grafů. Přednášky: proudění kapalin a plynů
So 9. listopadu
8:00 – 17:00
FJFI – Břehová 7
Fyzikální praktikum. Analýza změřených dat.
Ne 10. listopadu
8:00 – 15:00
FJFI – Břehová 7
Pokročilý popis pohybu a numerické řešení pohybových rovnic.
  
So 23. listopadu
10:00 – 18:00
MFF – Troja
Dokončení posterů. Rozvoj měkkých dovedností: sebeprezentace a improvizace.
Ne 24. listopadu
9:00 – 15:00
MFF – Troja
Prezentace posterů, závěrečné diskuse.
Datum konání
07.11.2019 - 10.11.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Fyzikální ústav AV ČR,
Adresa
Na Slovance 2
Praha 8
18221
Kraje
Hlavní město Praha
Url adresa
Typ
Žáci a studenti
Obor
Fyzika
Cílové skupiny
studenti SŠ
Hodnocení