Od hradu ke středověkému městu

Při příležitosti oslav výročí 800 let od založení města Litoměřic, pořádá Oblastní muzeum cyklus přednášek předních českých osobností z řad archeologie, historie a historiografie pro laickou i odbornou veřejnost a zájemce z řad mládeže, nazvaný "Město na dvou pahorcích".

Stejnojmenná výstava, čerpající z poznatků archeologie i historického bádání reflektuje vývoj Litoměřic od 10. do 14. století. Mapuje vybudování významného přemyslovského kastelánského hradu na dnešním Dómském vrchu v první polovině 10. století a  vznikající a rozvíjející se raně středověkou sídelní aglomeraci v jeho okolí, zvláště na Městském vrchu. Dále sleduje její přeměnu v institucionální město v letech 1219–1228, pokus o jeho rozšíření na Dómský vrch ve 2. polovině 13. století za Přemysla Otakara II. a skutečné zvětšení rozsahu ve 2. polovině 14. století za panování Karla IV. Výstava tak nepřímo navazuje na výstavu Litoměřice – Ve znamení kalicha, pořádanou Oblastním muzeem v Litoměřicích  v roce 2015 a představující Litoměřice „husitské“.

 

Od hradu ke středověkému městu

Od hradu ke středověkému městu
Datum konání: 12. 12. 2019, 17 hodin

Přednáška Prof. PhDr. Josefa Žemličky, DrSc., v současnosti jednoho z nejvýznamnějších českých historiků. Jeho domovským pracovištěm je Historický ústav AV ČR v Praze a o své poznatky se dělí se studenty pražské Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Specializuje se na velmi dlouhé období vlády Přemyslovců, kterému věnoval cyklus objemných odborných knih. Byl také redaktorem kolektivní obsažné publikace o Přemyslovcích. Již v roce 1980 věnoval území Litoměřicka a Litoměřicím publikaci o jejich osídlení od raného středověku do 14. století. K tématu se pravidelně vrací v odborných článcích.
V přednášce se v širších souvislostech dozvíme o spletité cestě vývoje od raně středověkého přemyslovského hradu k institucionálnímu městu.

Vstupné: 35 Kč

 
 
Kdy:
12.12.2019 17:00 - 12.12.2019 18:30
Kde:
Oblastní muzeum v Litoměřicích

obrázek


Typ akce:
  • Přednáška
Datum konání
12.12.2019 - 12.12.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Oblastní muzeum v Litoměřicích
Adresa
Mírové náměstí 1
Litomerice
41201
Kraje
Ústecký
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Obor
Ostatní
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, studenti VŠ, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Hodnocení