Pozorování exoplanet největším dalekohledem v ČR

Aktivita je zdarma

Lektoři: Bc. Daniel Dupkala, Mgr. Martin Blažek, Mgr. Magdalena Špoková, Mgr. Ján Šubjak

Anotace: Výzkum exoplanet je moderním směrem astrofyziky, který byl nyní oceněn polovinou Nobelovy ceny pro M. Mayora a D. Queloze za první objevenou exoplanetu okolo hvězdy podobné Slunci. Kolik je vlastně exoplanet ve vesmíru a jak se vyvíjí? Lze je srovnat se Sluneční soustavou? Jak vypadají a jaké mají atmosféry (pokud vůbec nějaké mají)? Existuje život ve vesmíru? Při hledání odpovědí na tyto otázky se naučíte pracovat s dvoumetrovým Perkovým dalekohledem, největším dalekohledem na území ČR. Pomocí CCD kamery nasnímáme vybranou hvězdu, kolem které obíhá exoplaneta. Ze získaných dat se o ní pak pokusíme dozvědět co nejvíce informací.

Věk: 14 – 19 let

Náročnost online části: 10 hodin

Prezenční část: 30. 4. 2020 16:00 – 24:00 Hvězdárna Ondřejov, Astronomický ústav AV ČR (v případě špatného počasí se bude prezenční část konat v náhradním termínu 7. 5. 2020)

Poznámka: V Ondřejově bude zajištěna možnost přespání s ubytováním a občerstvením. T-exkurze probíhá v úzké spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR (www.asu.cas.cz; https://cs-cz.facebook.com/AstronomickyUstav/) a je spolufinancována z programu ERASMUS+.

Přihlásit se na T-exkurzi

Datum konání
22.04.2020 - 30.04.2020
Pravidelná
Ne
Organizátor
Talnet
Adresa
Senovážné nám. 25
Praha
11000
Kraje
Středočeský
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Obor
Astronomie
Cílové skupiny
studenti SŠ
Hodnocení