Noc vědců v Liberci

Aktivita je zdarma

Pro všechny návštěvníky bude v pěti univerzitních budovách připravena široká paleta interaktivních stanovišť s experimenty, zážitkovými aktivitami i komentovanými ukázkami. Do odhalování tajemství se zapojí většina fakult a univerzitní ústav CXI. „K Noci vědců se připojujeme už popáté a každým rokem návštěvníků přibývá. Letos TUL slaví sedmdesát let a připravili jsme ještě nabitější program. Všichni, co k nám dorazí, odhalí nejedno tajemství a zažijí spoustu zábavy i poučení,“ říká koordinátorka Noci vědců na Technické univerzitě v Liberci Bianca Lamrová.

Geodata i tajemný svět ekonomiky

V budově G najdou návštěvníci infocentrum s programem, kolem štěstí a tato budova také nabídne největší počet stanovišť. Celkem dvanáct. Svá nachystaná tajemství začnou odhalovat fakulty strojní, ekonomická i přírodovědně-humanitní a pedagogická.

Děti i dospělí si například vyzkouší skloubit chytré nápady při shromažďování geodat o prostoru kolem nás nebo zjistí, jak pomocí šifer zachovat tajemství, aby se k němu nedostal nikdo nepovolaný.

Hned na sedmi stanovištích Ekonomické fakulty TUL dostanou návštěvníci možnost prozkoumat tajemný svět ekonomiky s vlastnoručně vyrobeným krasohledem. S podnikem jako raketou proletí vesmírem hospodaření státu, nahlédnou do tajů financí, rozluští šifry marketingu, prokouknou umělou inteligenci nebo proniknou do tajů týmových rolí.

A pokud zůstane obloha bez mráčku, nabídne budova G také pozorování astronomických těles, hvězd a souhvězdí dalekohledem.

Světlo, které připravily včely i pohled na lidský mikrobiom

V prostoru tvůrčího neklidu, TULabu v budově A, dostanou návštěvníci množnost objevit kouzlo ruční výroby papíru propojené s nejmodernější technologií 3D tisku.

V budově E zase mohou děti i dospělí prozkoumat oblast Marsu pomocí virtuálního roveru, a objevit tajemství rudé planety, které ukrývá.

Budova F slouží Fakultě umění a architektury, Fakultě zdravotnických studií nebo knihovně a ani na jednom stanovišti se návštěvníci nebudou nudit. Například v Ateliéru Karla Hubáčka se představí projekt svítidla ze včelího vosku, na kterém pracoval včelí roj.

Laboratoře Fakulty zdravotnických studií zase dají nahlédnout do mikrosvěta a makrosvěta uvnitř našeho těla. „Návštěvníci si prohlédnou jednotlivé části těla, v mikroskopu se podívají na buňky, které naše těla tvoří a uvidí bakterie lidského mikrobiomu. Mohou si také připravit stěr z dutiny ústní a pozorovat vlastní mikrosvět,“ vypočítává Kateřina Prstková z Fakulty zdravotnických studií.

Spoustu tajemství ukrývá i Univerzitní knihovna. Odhalí taje, jež bývají uživatelům knihovny převážně skryty. Návštěvníci dostanou možnost nahlédnout do všech procesů a služeb, které knihovna nabízí.

Ponořte se do světa inovací v budově univerzitního ústavu

V budově L, jež je sídlem univerzitního ústavu bube nachystáno šest stanovišť. Je umělá inteligence tajemná? A je to vůbec inteligence? Na tyto otázky odpoví ChatGPT. Návštěvníci také odhalí tajemství vývoje pokročilých autonomních systémů, e-Mobility, rozšířené/smíšené reality a umělé inteligence. Zkrátka se ponořit do fascinujícího světa inovací, kde se propojuje vize s technologií, a kde vznikají unikátní řešení pro budoucnost.

Podrobnosti zjistíte z webu Noci vědců.

Občerstvení bude moci zakoupit ve stánku na budově G a v kavárně Bez konceptu 2 v budově IC.

Zapojuje se iQlandia a poprvé také několik středních škol

Letošní program Noci vědců bude nabitý i v libereckém science centru iQlandia. To nabízí pro malé i velké vědátory science show, projekce v planetáriu, hru po expozicích a zajímavé přednášky. Například o dopadu extrémních teplot na zdraví nebo o tom, že rostliny jsou mnohem chytřejší, než jsme si mysleli – komunikují mezi sebou, přizpůsobují se svému okolí a mají schopnost cítit emoce.

Vstup je zdarma, návštěvníci se jen musí zaregistrovat.

Více informací o Noci vědců v iQlandii.

Poprvé se připojuje i Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola na Masarykově ulici v Liberci a v rámci Libereckého kraje i Gymnázium Česká Lípa a Gymnázium Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou.

Datum konání
06.10.2023 - 06.10.2023
Pravidelná
Ano
Den
pondělí
Od - do
-
Organizátor
TUL
Adresa
Studentská 1402/2
Liberec
46117
Kraje
Liberecký
Url adresa
Registrace od - do
02.10.2023 - 06.10.2023
Aktivita
Konference
Obor
Ostatní
Cílové skupiny
Děti - mateřská škola, Žáci - první stupeň, Žáci - druhý stupeň, Odborná veřejnost
Hodnocení