Zachraňme společně planetu, zve Masarykova univerzita na Noc vědců

Aktivita je zdarma

V pátek 27. září večer otevře MUNI po celém Brně šest vědeckých stanovišť propojených speciální autobusovou linkou.

Mottem letošní akce, jež se koná v pátek 27. září od 18 do 23 hodin, je výzva „Šetrně k planetě“ a bude se prolínat programem na všech šesti místech, která MU zájemcům zpřístupní. Na každém z nich budou moci návštěvníci získat semínka rostlin a zkusit se s jejich využitím zasadit o příznivější vývoj Země.

Návštěvníci budou moci v pátek zavítat do Univerzitního kampusu v Bohunicích, kde je čekají přednášky, workshopy i hry a soutěže připravené lékařskou a přírodovědeckou a fakultou sportovních studií a program institutu CEITEC. Vyzkouší si tam třeba výrobu trojrozměrného modelu viru, zjistí, jak mohou mikroorganismy pomoci s odpady nebo co je super na supramolekulární chemii.

Z Bohunic se mohou lidé přesunout do Mendelova muzea, které spolu s pedagogickou fakultou připravilo mimo jiné aktivitu, která ukáže, jak kouření ovlivňuje nejen lidský organismus, ale i celou planetu. V muzeu se budou konat také přednášky a workshopy o geneticky modifikovaných organismech či vědecká show Science slam.

Jak mají Češi rádi přírodu nebo co je to ekologická bezpečnost se návštěvníci dozví na fakultě sociálních studií. Odtud se mohou pěšky či autobusem přesunout na nedalekou filozofickou fakultu, kde zjistí třeba to, jak se říká zvířatům v různých jazycích nebo jak vypadala ekologie středověké krajiny. Ve stejné budově budou i odborníci z právnické fakulty, kteří připravili simulované soudní jednání, právní divadlo nebo přednášku o tom, jak je to s vodou z právního hlediska.

Tradiční program s pozorováním hvězd či prohlídkou mineralogických sbírek najdou lidé v areálu přírodovědecké fakulty v Kotlářské ulici. Těšit se mohou i na přednášku o tom, jak jedinečná vlastně Země je, nebo zjistí, z čeho si můžou vyrobit svoji vlastní zubní pastu, která nezatěžuje životní prostředí.

Odsud pak mohou zájemci zamířit na fakultu informatiky, kde si popovídají s robotem, vyzkouší si virtuální realitu a zjistí, jak informační technologie přispívají k lepšímu světu. V areálu v Botanické ulici budou i vědci z ekonomicko-správní fakulty, kteří zájemcům přiblíží problematiku šetrné výroby či sdílené ekonomiky.

Všech šest vědeckých zón propojí bezplatná autobusová linka, která bude jezdit jednou za půl hodiny a zastavovat bude také u VIDA! Science centra. Podrobný jízdní řád i program Noci vědců na Masarykově univerzitě najdete na webu noc-vedcu.muni.cz. Patří do něj i aktivity na Gymnáziu Řečkovice, které se letos přidružilo k MU.

Datum konání
27.09.2019 - 27.09.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Masarykova univerzita Brno
Adresa
Žerotínovo nám. 617/9
Brno
60177
Kraje
Jihomoravský
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Odborná veřejnost
Obor
Ostatní
Cílové skupiny
Žáci - první stupeň, Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, studenti VŠ, Pedagogové, Odborná veřejnost
Hodnocení