Speleologické přednášky

Roman Mlejnek 7. listopadu TAJEMNÝ ŽIVOT V JESKYNÍCH A PROPASTECH (budova 14, 5. NP)

Přednáší speleolog a entomolog Roman Mlejnek Povídání o hlubokých propastech u nás i ve světě, objevování živých fosilií, záhadných úkazech a také o speleologické technice. Navštívíme jeskyně ve vápencových masivech i pískovcových skalních městech. Součástí přednášky bude i promítnutí „Filmu o filmu“ z legendárního podzemního systému Poseidon v Teplických skalách. Dostane se i na meditaci…

David Čani 14. listopadu JAK HLUBOKÁ JE HRANICKÁ PROPAST? (budova 15, sál B)

Hranická propast je nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. V roce 2016 zde za pomocí podvodního robota byla naměřena hloubka 404 metrů, avšak dna ještě nebylo dosaženo. V jaké hloubce může být? O historii výzkumů Hranické propasti, jejím postupném objevování, o vývoji potápěčské techniky bude vyprávět přímý aktér výzkumů speleopotápěč David Čani.

Peter Medzihradský 21. listopadu EXPEDICE DO NEJHLUBŠÍ JESKYNĚ SVĚTA (budova 14, 5. NP)

V rámci expedice Krubera – Voronja / Abcházie ruští potápěči O. Klimčuk aj. Bazilevský pronikli do hloubky -2170 metrů. Trojice speleologů čátek vždy v 17.00P. Medzihradský (Slovenská speleologická společnost), Z. Dvořák a O. Štos (Česká speleologická společnost) sestoupila do míst zvaných „Game over“ do hloubky -2060 metrů a vytvořili tak nový slovenský a český hloubkový rekord. O útrapách i radostech expedice bude vyprávět její účastník P. Medzihradský.

Daniel Hutňan 9. ledna 2020 ZAPLAVENÉ JESKYNĚ YUCATÁNU (budova 15, sál B)

Skupina českých a slovenských speleopotápěčů zkoumá od roku 2003 zaplavené jeskyně na Yucatánu v Mexiku. V průběhu víc než desítky expedic objevili a zmapovali víc než 130 km neprobádaných chodeb. Výsledkem jejich práce je i třetí nejdelší vodou zaplavený jeskynní systém na světě K´oox Baal, jenž se nalézá nedaleko vesnice Chemuyil. O tom, jak vypadá průzkum míst, kam lidská noha ještě nevkročila a co vše lze objevit v tajemném světě starých Mayů - Xibalbě, bude povídat speleopotápěč a člen České speleologické společnosti Daniel Hutňan.

Datum konání
07.11.2019 - 09.01.2020
Pravidelná
Ne
Organizátor
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Adresa
Vavrečkova 7040, Zlín, tovární areál - 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Zlín
76001
Kraje
Zlínský
Url adresa
Aktivita
Konference
Typ
Žáci a studenti, Odborná veřejnost
Obor
Geografie
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, studenti VŠ, Odborná veřejnost
Hodnocení